Meleg Szerda!

Jag tror min överskrift var ”Varm dag”, men det är jag inte helt säker på. Som sagt så är ungerska ett extremt svårt språk.. men det går framåt! :)

Dagen började med lite kaffe hos Gery (med honung i, han visste inte om det var typiskt ungerskt eller om det bara var han som brukade ha det i, men det var faktiskt riktigt gott, lite som baileys). Han började inte jobba förrän kl 14, så han visade mig staden lite. Så jäkla nice. Han är verkligen en super-host!!! :)

På metron i budapest.

Vi drog till Deák terrenc fér och sen gick vi mot St Stephens Basilica, åt frukost ute på ett kafé precis utanför, drack en vattenmelonsjuice, gissa vad vattenmelon heter? Görögdinnye! Haha.

Vi var inne i Basilican, jättefint, och tittade på kungens hand som finns bevarad där. Sen var vi uppe i kupolen som har utsikt utöver hela staden, man kan gå runt och se alla vinklar, så fick massa förklaringar från Gery. Om jag frågar ”Vad är de för byggnad där med grönt tak?” ”Det är ministeriet av bla bla blas huvudbyggnad…” Han kan så himla mkt om budapest, jag är så impad.


Det är alltid lika mäktigt när man kommer in i en stor kyrka. Så himla mycket arbete bakom allt! Kupolen till vänster är den vi gick upp i, fast det som syns här är en kupol i kupolen så att säga.

Såklart är det alltid jobbiga trappor upp till kupoler! Haha.

Jag och världens bästa host med världens bästa utsikt!

Sen gick vi förbi Parlamentet, verkligen en superfin byggnad!! Det är den näststörsta Parlamentet i europa. Den byggdes under 17 år av över 1000 arbetare! Galet. Gery berättar att de gör rent den hela tiden, det är därför det står byggnadsställningar utanför, och han har aldrig sett dem utan, så fort de gjort klart ena sidan så går de till nästa, och så om och om igen, eftersom det tar så lång tid att göra rent den. :) När de skulle bygga Parlamentet så hade de en tävling där man kunde skicka in ritningar på den, och denna vann såklart första priset, men ritningarna för de som kom tvåa och trea var så fina att staten valde att bygga dem med, så de finns mitt emot! Haha.

Parlamentet! Väldigt mäktig byggnad. Nu ser den väldigt liten ut med fisheye, men jag tror det står någon på trappan där vid ingången, så så liten är man i jämförelse. Ni ser på varsin sida av den stora byggnaden så finns det träställningar, det är där de håller på att göra rent sidorna.


På ett av de husen som kom 2a eller 3a i tävlingen så finns de här järnkulorna i väggen. Symboliserar när de blev skjutna från Parlamentet under Ungerska revolutionen. Hemskt men fint att de finns där som påminnelse.

När Gery drog till jobbet så satte jag mig på ett café, åt glass, drack iskaffe (såklart) medan jag bestämde vad jag skulle göra.. Bestämde mig för att ta en liten båttur! Så himla kul, på vägen mot piren så var det en turist som frågade mig var deák terrenc låg, och jag kunde visa henne det, kändes himla kul! :)

Iaf så hoppade jag på en 2h lång båttur, eller njae, båtturen var sammanlagt 1h, och sen fick man stanna till på ön Margrit, det är som en fridfull park, en liten oas mitt i staden och mitt i danube-floden. Det ingick en guidad tur där igenom på engelska. Det var någon skolklass på båten och massa annat folk, den va inte direkt full men iaf halvfull båt, och ändå när vi steg iland så var jag den ENDA som ville ta den guidade touren! Så man kan säga att jag fick en privat guide, asnice. Hon var jättetrevlig också, peppade henne till att skaffa couchsurfing-konto så att hon kunde couchsurfa hos mig :) Hehe. Men det här är andra gången jag får höra att resa ensam är väldigt ovanligt och att jag är väldigt modig haha, speciellt då jag är tjej… Jag tycker att det känns helt lugnt och inte är ett dugg konstigt i sig? Det gör ju resan mycket roligare att couchsurfa hos lokalt folk!

Typiskt turistig! Hehe. På danube floden!

Ruinerna som finns kvar av huset som Margrit bodde i. Hon är ett helgon här som var dotter till en kung (Béla). Kungen sa att han skulle uppfostra sin dotter till en nunna om Ungern någonsin klarade sig undan den mongoliska invasionen… and so it did. Hon vigde sitt liv åt att hjälpa folk, och dog vid 29års ålder för att hon var svag, hon hade inte själv ätit ordentligt och sånt. Ni ser graven till vänster, fast den är memorial, hennes kvarlevor hittades aldrig.

Efter båtturen tog jag den gula tuben och åkte till Szechenyie badet, snacka om att jag kände mig lost först, förstod inte riktigt vad man skulle göra egentligen, alla bara badade i olika pooler, bara satt typ.. men jag joinade dem och sen började man slappna av och de va riktigt nice. Det var verkligen jäääättestort där, var jag än gick, inomhus som utomhus, så var det bassäng på bassäng på bassäng och det satt massa människor och gäng i vissa, vissa helt tomma.. väldigt skumt. La mig ute i solen och läste min bok och hade det mys! :)


Szichenyia badet… 30 grader i vattnet… strålande sol… Helt okej ;)

Just det, man måste komma ihåg att man har semester… :) Det här är bland det bästa jag vet, ligga och läsa min bok ute i solen!

Det är verkligen skitstort, här ser man bara ena halvan, finns en likadan på andra sidan! Plus den sidan jag står på.. så ja, det är stort iaf! Husen runtomkring har också inomhuspooler, spar, massage, gym, whatever. Många ungrare får det här som recept för tex reumatism.

Sen drog jag mig hemåt, Gery bjöd över sina aschysta kompisar och vi grillade på hans altan. Supermys. De har alla pluggat i samma high school som var bilingual, så de pratar asbra engelska. Två av tjejerna som var här hade bott i stockholm och pratade svenska, och den tredje tjejen hade bott i spanien och pratade spanska :) Gery pratar franska, de ungerska, och såklart engelska. Mycket språk! Har lärt mig lite fula ord som jag inte vet hur man stavar, men jag ska försöka droppa några lines här och där på lägret sen haha.
De var iaf huuuur trevliga som helst, jätteroligt gäng!


Grillning på altanen med ungrare under fullmånen! Kan det bli bättre? :)

Nu är det nog dags att hoppa i säng iaf.
Szia!
P.S Jag tar bilder med min vanliga kamera också, men jag orkar inte fixa med dem, så ni får plain and simple mina goprobilder som går lite snabbare att ladda upp :) Dessutom så filmar jag lite här och där, tänkte klippa ihop någon liten film från min resa sen att ha som minne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s